Light & Fresh

Personlig inredning för dig och mig

Höstens stora inredningstrender

Kategori: Inredning

Färg, mönster och inga regler. Inredningsexperter summerar vad vi kommer hitta i butik i höst.

Hösten är här och med den vaknar intresset att ro om våra hem. Många tillbringar nu mer tid inomhus och kanske är det just därför vi svenskar älskar att göra det fint hemma. Förbered dig på svängningar mellan ytterligheter. Allt onödigt skalas bort och olika former möts i en sprakande färg- och mönsterprakt. Vackert, lustfyllt och dekorativt är säsongens ledord enligt Formex och Svenska Moderådet.

Lotta Alvar, VD på Svenska Moderådet och Inger Wibell Kähr, inköpare på Norrgavel är båda överens om att vi kommer att få se mycket färg, 60-och 70-talsmönster och en mix av olika stilar i höst.
– Det är roligt att det inte finns några gamla regler, utan att det är varierat, säger Lotta Alvar.
Den citrongula sommarnyansen byts till exempel ut mot en starkare gul och den är inte ensam, fler starka och klara färger som cerise och knallgrönt kommer synas i butikshyllorna. Med detta sagt är inte pastellerna väck utan de dova nyanserna finns kvar i höst. Beiga nyanser, grått och vinrött är typiska höstfärger som vi också kommer att få se mycket av. Mönsterbilden är naiv, blommig och färgglad med inslag av 60- och 70-talsmönster.
–  Det kan vara tryck med elefanter och ugglor på grenar. Vi har också mycket blommiga och afrikainspirerade tryck. En blandning av väldigt mycket helt enkelt, säger Inger.
Hon berättar att de på Norrgavel har jobbat mycket med en mix av linne, både grövre och tunnare strukturer. Men blanka tyger har de inte eftersom de ofta innehåller fibrer som inte är miljövänliga. De arbetar också med hundraprocentig hampa vilket är nytt för i höst. 

–  Dels för att det är lika bra kvalitet som linne och dels för att det inte behöver gifter för att växa, dessutom är det en bonus att det växer väldigt fort.

 
Det är främst på accessoarer vi kommer att se de starka färgerna, enligt Inger. Soffor och fåtöljer går mer i naturtoner och använder man de starka färgerna på kuddar och textiler, detaljer som är lättare att byta ut. På frågan om svartvitt är på väg bort svarar Inger:
–  Jag tror mer på grå nyanser. Det kommer att ersätta det svartvita vi sett så mycket av på sista tiden, säger hon. Mönstrat och blommigt återkommer i mer än bara i textiler.

–  Tapeten är på ingång och de är ju inte vita utan brukar vara mönstrade. Mycket är 70-talsblommigt och romantiskt, säger Lotta.
Både Lotta och Inger poängterar att inställningen till inredning har ändrats, att ingenting är ”fel” längre.

–  Man kan välja att lägga till något nytt och behålla något äldre, allt för att få till ett personligt hem, sammanfattar Inger vårt samtal.

(Information och länk från msn.com)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: